Krakow – Den historiska, vackra staden

Krakow är Polens näst största stad med omkring 800,000 invånare. Detta var huvudstaden från medeltiden fram till år 1596 och dess gamla stad är sedan år 1978 ett världsarv.

Så vad gör Krakow intressant och värt ett besök? Det finns faktiskt en hel del saker att se i Krakow och det finns en hel del viktiga historiska platser. Vad staden kanske är absolut mest känd för är dock Auschwitz. Ett av, om inte det allra värsta koncentrationslägrena från andra världskriget. Här samlade man omkring 1,3 miljoner människor varav 1,1 miljoner av dem förintades och varav 90% var judar. Kanske en av de viktigaste platserna i världshistorien eftersom förintelsen är en av de värsta historiska händelserna som vi känner till som en civilisation. Man kan besöka Auschwitz och Auschwitz museum än idag och det bör alla försöka göra någon gång i livet.

Krakow har dock mycket mer att erbjuda än koncentrationsläger. Staden hade en storhetstid under 1400- och 1500-talen då en hel del renässanskonst och arkitektur skapades. Ett exempel på arkitektur som är värt ett besök är den gamla synagogan i kvarteren Kazimierz.

Den gamla staden

Den gamla staden som nämndes tidigare är alltså uppsatt på Unescos världsarvslista sedan år 1978. Även kallat Stare Miasto (på Polska) så klarade sig den gamla staden helt utan skador under andra världskriget. Det stora torget Rynek Glowny är ett av Europas största torg och här samlas många av de som bor i Krakow men även många turister så det finns en hel del sevärdheter här också. Ta den stora byggnades Sukiennice, vilket betyder ”klädeshallarna”, till exempel. Denna byggnad tillsammans med Wawel och Mariakyrkan eller ”Kosciol Mariacki” är Krakows största landmärken. Bara att promenera omkring i detta område och försöka sätta sig in i hur mycket som har hänt här genom historien gör platsen värt ett besök.

Förutom detta så har Krakow tusentals andra sevärdheter med historisk betydelse. Med en hel mängd av kyrkor och konstsamlingar så anses staden vara Polens kulturella centrum.