Le Mans – Motorstaden

Vid floden Sarthe nordväst om Frankrike ligger denna stad som framför allt gjort sig känt för sina två racerbanor, Circuit Bugatti du Mans och Circuit de la Sarthe. På dessa banor som bara ligger några kilometer utanför stadens centrum har man kört racing ända sedan 1906.

Stadens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och nämndes redan första gången av Klaudios Ptolemaios, en grekisk astronom som levde omkring år 100. Här finns flera historiska byggnader att besöka.

24-timmarsloppet

Även om det finns vacker arkitektur att studera är det första som förknippas med staden, och namnet Le Mans, det berömda 24-timmarsloppet som första gången arrangerades 1923. Ett lopp med spinnande motorer och en doft av motorolja.

Grundaren, motorjournalisten Charles Faroux, ville genom arrangemanget uppmuntra till förbättrad teknologi och utveckling av motorfordonen. Loppet som är 13,65 kilometer lång går inte bara på racerbana utan också ut på allmän landsväg. Numera är det ett event som varje år inte bara har många besökare utan också följs av media och engagerar miljoner människor över hela världen.

Le Mans 24-timmarslopp utgör tillsammans med Monacos Grand Prix och Indianapolis 500 det som inom motorsportens benämns som Triple Crown. Den förare som vill få utmärkelsen måste lyckas vinna alla dessa tre race under din karriär. Hittills har bara engelsmannen Graham Hill lyckats med denna bedrift.

En tradition föds

Staden Le Mans är också känt för att ha startat det traditionella vaskandet av champagne vid prispallen. Det kom till då Dan Gurney 1967 vann 24-timmarsloppet och stod på prispallen tillsammans med sin landsman A.J Foyt.

Medeltid i staden

Den som vill ta en paus från banan kan med fördel ta en promenad i staden och titta på stadsmurarna som från den Gallo-romerska tiden. Sommartid belyser man murarna med en ljusshow som visar stadens historia. Ett besök till Sankt Julians katedral är en nog så intressant upplevelse eller någon av de lite mindre kyrkorna. Alla fortfarande imponerande intakta trots sin ålder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *