Madrid – Staden på hög höjd

Madrid är Spaniens huvudstad och Europas näst högst belägna stad efter Andorra la Vella, huvudstaden i Andorra. Det är även en av de folkrikaste städerna i Europa med sina 6 miljoner i storstadsområdet. Varför ska man åka till Madrid? För det första så är huvudstaden för världens näst största språk, spanska, som har närmare 400 miljoner talare världen över. Det finns med andra ord en stark internationell influens som kommer härifrån oavsett om det gäller politik, sport eller kultur. En annan anledning till att besöka Madrid kan vara livsstilen. Med sina ”siestas”, eller vilopauser mitt under vardagarna, oftast mellan 13-16 då allting stänger ned, eller med sina sena öppettider för restauranger och barer så läggs en fin grund för folk som gillar nattliv och att ta det lugnt dagtid. Madrid har några av Europas mest populära nattklubbar och deras koncept med ”tapas” är även väldigt populärt. Tapas är smårätter som man får gratis vid beställning av en öl på många traditionella spanska barer, vilket är väldigt uppskattat. Man kan alltså gå ut och ta några öl och samtidigt få sig en middag på köpet.

Om man är intresserad av historia så är Madrid, precis som de flesta europeiska städer, fullt av platser och byggnader att besöka. Pradomuseet vid promenadstråket Paseo del Prado, till exempel, innehåller en av världens främsta konstsamlingar. Detta museum byggdes redan år 1785 och här finns mer än 2,200 tavlor varav många av dessa klassas som rena mästerverk och varav en är en tavla av Rembrandt.

Eller varför inte besöka Puerta de Alcalá. Detta monument, eller så kallade triumfbåge, är ett av de viktigaste monumenten i Madrid. Innan nuvarande Puerta de Alcalá, som beställdes av kung Karl den tredje, så fanns det en tidigare version som konstruerades av tegel år 1599 och låg strax bredvid den nuvarande. Denna byggnad kom till inför Margareta av Österrikes ankomst till Madrid, hon som var fru till Filip den tredje av Spanien. Detta blev en av de fem viktigaste portalerna i ringmuren som omgav Madrid.

Hotell i Madrid

Om du planerar ett besök till Madrid kan det vara bra att undersöka det olika alternativ av hotell som staden har att erbjuda. Standarden på hotell i Madrid är i överlag mycket bra men det kan ändå vara värt att läsa recensioner och omdömen från tidigare gäster. Idag finns det mängder av sajter som erbjuder just detta så att göra lite research är förvånansvärt enkelt.

Planerar du att besöka Madrid under sommarmånaderna är det också viktigt att säkerställa att hotellet har luftkonditionering då det kan bli väldigt varmt i Madrid under sommaren och ett hotell utan luftkonditionering kan upplevas som en bastu.