Moskva – Staden med katedralerna

Rysslands huvudstad Moskva är Europas folkrikaste med en befolkning på omkring 12 miljoner människor. Staden grundades år 1147 som ett fort vid en strand vars flod gav namnet till staden. Detta fort är dagens Kreml, en historisk plats som var bebodd redan på 100-talet före Kristus.

Moskva har en historia av attacker från mongoler och tatarer och dominerades av de sistnämnda under många år. År 1480 bröts Ryssland loss ifrån dessa och Moskva blev den centrala makten samt huvudstad i det ryska tsarriket. År 1712 flyttades dock huvudstadstiteln till St. Petersburg. År 1812 tågade Napoleon in i Moskva och brände ner stora delar av staden, som började byggas upp igen redan året därpå. År 1918 var Moskva återigen huvudstaden och mellan år en 1922 och 1991 så regerades riket som Sovjetunionen.

Kreml

Som tidigare nämnt så är detta område ett stort landmärke och kanske det viktigaste området i Moskva, historiskt sett. Området omges av murar och nitton torn som byggdes under 1400-talet och det var på denna tid en viktig försvarsanläggning. Om man besöker detta område så kan man även hitta flera gamla kyrkor som till exempel Marie himmelsfärdskatedralen från 1479, Marie bebådelsekatedralen från 1489 och Ärkeängelskatedralen från 1509. Man kan även hitta palats, kloster och regeringsbyggnader. En av de mer intressanta platserna kanske är vapenarsenalen från 1851 där det finns ett museum för just gamla vapen, krigstroféer, kläder från tsarfamiljer och olika typer av konstnärliga föremål.

Dessutom kan man i centrala Moskva besöka Röda torget där man höll stora militärparader under Sovjetunionens tid. Runt detta torg hittar man även den kända Vasilijkatedralen som känns igen med sina häftiga ”lökkupoler” i olika färger. Om man gillar konst kan man besöka Tretjakovgalleriet som innehåller berömda målningar av konstnärer som till exempel Ilja Repin.

Ryssland och Moskva har en väldigt lång och intressant historia och är definitivt värt ett besök. Det finns mycket att lära sig och mycket förståelse att hitta när det gäller vad som lagt grund för mycket av hur Europa ser ut idag.