Paris – Staden med tornet

En av världens mest kända och populära städer är Frankrikes huvudstad Paris. En stad med ett oändligt utbud av kultur, vin, bröd, mode och annat trendigt som många gillar. Paris anses vara en av de vackraste städerna i Europa och ibland även i hela världen. Så vad finns det att göra förutom att dricka vin och promenera i vackra parker?

Eiffeltornet

En av världens utan tvekan mest kända byggnader, Eiffeltornet, är en 324 meter hög byggnad som lockar tusentals turister varje veckan. Detta är det stora landmärket och vad de flesta känner till om Paris. Om man inte vet någonting om Paris så vet man åtminstone vad Eiffeltornet är för något. Varför byggdes det då? Historien bakom byggnaden är något som kanske inte alla känner till. Den franska revolutionen ägde rum år 1789 och var en enormt viktig händelse för både Frankrike men även för hela Europa. Ritad av Stephen Sauvestre och konstruerad av Gustave Eiffels företag samt ingenjörerna Maurice Koechlin och Emile Nouguier så uppfördes tornet mellan år 1887 och år 1889 för att bli en entré till världsutställningen Exposition Universelle. Denna världsutställning anordnades år 1889 för att fira hundraårsjubileum av den franska revolutionen.

I storstadsområdet Paris bor omkring 11 miljoner människor medan i postorten Paris, eller centrala Paris, bor endast runt 2 miljoner människor. I den relativt lilla och tätbefolkade huvudstaden så finns det en hel del andra sevärda byggnader än bara Eiffeltornet. Några av dessa är Louvren, Triumfbågen och Champs-Elysees. Sedan finns konstnärskvarteren Montmartre med bland annat Sacre-Coeur som är en väldigt känd kyrka. Här man kan även besöka Moulin Rouge.

Några exempel på historiskt viktiga platser är den tidigare klosterkyrkan Saint-Denis i norra Paris som fram till 700-talet var en begravningsplats för de franska kungarna. Sedan växte den gotiska byggnadskonsten fram där katedralen Notre Dame blev en av de första exemplen. Notre Dame byggdes som en biskopskyrka under 1100- och 1200-talen och blev en plats för kungar att förvara religiösa reliker.