Rom – Staden med amfiteatern

Precis som Paris så är staden Rom väldigt välkänd över hela världen. En stad med kanske en av de längsta Europeiska historien bakom sig och därmed väldigt mycket intressant att se och besöka. Rom är Italiens huvudstad och även huvudstaden i den italienska regionen Lazio. Man är inte helt säker men enligt legenden så grundades staden den 21 april år 753 före Kristus av bröderna Romulus och Remus som hade blivit uppfödda av en varg och sedan växt upp med herden Faustulus. Vad man vet säkert dock är att Rom var huvudstad i Kungariket Rom, Romerska republiken och den Romerska riket under hundratals år, varav det sistnämnda var den viktigaste staden i västvärlden. Rom blev även säte för katolicismen och deras påvar, med Vatikanstaten mitt i staden och har alltid spelat en viktig politisk och inflytelserik roll i världen, även idag.

Colosseum

Bland väldigt många sevärda och historiska platser i Rom så är Colosseum kanske en av de mest kända. Denna arena, eller Flaviska amfiteatern, uppfördes mellan 70 och 80 år efter Kristus av kejsaren Vespasianus och slutfördes av hans son Titus. Namnet kommer ifrån en koloss, eller den 40 meter höga statyn i brons av kejsaren Nero som stod vid sidan av byggnaden. Denna staty smältes senare ned för tillverkning av vapen vilket även skedde med armeringen av själva Colosseum, vilket var en del av anledningen till att stora delar av byggnadens yttre del rasade vid ett jordskalv. Under romarrikets tid så använde man Colosseum till strid mellan djur, avrättningar, gladiatorspel och även för teater med så mycket som 87000 åskådare som mest. Byggnaden är 48 meter hög och har en omkrets på hela 524 meter.

Colosseum är ett av Europas mest populära turistmål, delvis för att det är en väldigt häftig syn att bara se på, men också för att det utgör en viktig symbol i den europeiska historien.