Sarajevo – Staden från stenåldern

En av de äldsta städerna i Europa är Sarajevo, huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. Här har människor bott sedan stenåldern. Dock blev Sarajevo inte en riktig stad förrän medeltiden. Staden blev senare en del av det Osmanska riket och faktum är att staden ”Sarajevo” grundades av osmanerna år 1461. På 1700- och 1800-talen så började bosnier och serber att göra uppror mot osmanerna. När sultanen av det Osmanska riket senare lämnade över Sarajevo till Österrike-Ungern så rasade flera krig mellan bosniska armén och den österrikiska armén. År 1878 så var Bosnien ockuperat av Österrike-Ungern. Denna ockupation höll i fram till ”skotten i Sarajevo” år 1914, vilket var början på det första världskriget. Sarajevo klarade sig ganska bra under kriget och efter dess slut så blev Sarajevo en del av det Jugoslaviska riket. Först år 1992 blev Bosnien och Hercegovina deklarerat som en självständig stat med Sarajevo som huvudstad.

En plats att besöka är Baščaršija som är Sarajevos historiska och kulturella centrum. Denna plats byggdes omkring åren som osmanerna ockuperade och grundade staden. Väl värt ett besök om man åker till Sarajevo så detta är grunden till hela stadens historia, kan man säga.

En annan intressant sevärdhet i Sarajevo är, tro det eller ej, kollektivtrafiken. Varför? Därför att Sarajevo var först i Europa med en spårvagnslinje och tvåa i världen efter San Francisco. Från början drogs vagnarna av hästar och man testade detta som trafik för Österrike-Ungerns imperium. På så sätt var Österrike-Ungerns ockupation en av de viktigaste perioderna i stadens historia eftersom detta införande av kollektivtrafik spelade en viktig roll för stadens tillväxt på 1920-talet. Spårvagnarna började rulla redan på nyårsdagen år 1885 och är än idag det lättaste sättet att ta sig runt i centrala delarna av staden.

Med en väldigt lång historia av krig och ockupationer så finns det en hel del andra saker att se och lära sig om i Sarajevo. För den historiskt intresserade så kan detta kanske vara en av de bästa städerna att besöka i Europa.