Turning Torso i Malmö

Turning Torso i Malmö

Turning Torso, ligger vid Lilla Varvsgatan, västra hamnen, i Malmö. Detta är Sverige och tillika Nordens högsta skyskrapa. Den invigdes 27 augusti 2005. Denna byggnad är 190,4 meter hög och fungerar i huvudsak som ett bostadshus, men innehåller även kontor och möteslokaler. Detta torn har tack vare sin höjd blivit ett landmärke och den kan ses från båda sidor av Öresund.

Turning Torso tog sin början i en vision som inspirerades av en skulptur vid namn Twisting Torso, skapad av arkitekten Santiago Calatrava. Det var HSB Malmös dåvarande VD, Jonny Örbäck som såg denna skulptur i en broschyr. Det gav honom idén till att skapa byggnaden Turning Torso. Han reste till Zürich för att möta Santiago Calatrava och lät honom rita ett bostadshus utifrån denna idé, med en huskropp av kuber som vred sig. Turning Torso är en kombination av byggnad och skulptur. Denna byggnad innehåller tio våningar med kontor, 147 lägenheter och två våningar med möteslokaler.

Santiago Calatrava är skolad skulptör, arkitekt och civilingenjör och är en av vår tids mest uppmärksammade arkitekter. Han har skapat broar, järnvägsstationer, flygledartorn, Olympiastadion i Aten och var involverad i det transportcentrum som byggdes i anslutning till Ground Zero i New York.

Turning Torso är med sina 190,4 meter det tredje högsta bostadshuset i Europa, efter 264-metersskrapan Triumfpalatset i Moskva och 212-metersskrapan Sky Tower i Wrocław.

Byggnaden har en konstruktion som bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje kub. Om man räknar med mellanvåningarna så finns det idag totalt 54 våningar. Kontorsytan i denna byggnad är på runt 4 200 m² och finns i de två nedersta kuberna. De 147 lägenheterna är placerade i kub tre till nio. De två översta våningarna består av möteslokaler och konferenslokaler.

Varje våningsplan består av en kvadratisk del kring kärnan samt en triangulär del, som delvis bärs upp av ett utvändigt stålbärverk. Hela konstruktionen vrider sig ett kvarts varv på sin väg upp.

Under åren som gått sedan Turning Torso byggdes så har den mottagit flera priser och utmärkelser. 2005 fick byggnaden Malmö stads byggnadspris, samt MIPIM, Cannes priset Världens bästa bostadsbyggnad. Under 2009 utnämnde tidningen Byggnadsarbetaren Turning Torso till Årtiondets bygge. 2015 fick den priset ”10 Year Award” av The Council on Tall Buildings and Urban Habitat i Chicago.

Övrig information om Turning Torso

2006, den 18e augusti utfördes ett BASE-hopp från byggnaden av Felix Baumgartner. Han hoppade fallskärm från en helikopter, ner på Turning Torso för att tre minuter senare hoppa från byggnaden och landa på marken nedanför.

Ända sedan 2009 är det få tillfällen som allmänheten har tillgång till att besöka Turning Torso. Detta sker endast under sommaren och kostar en slant. Detta eftersom man inte vill störa de boende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *